Forum www.gotujichudnij.fora.pl Strona Główna www.gotujichudnij.fora.pl
gotuj i chudnij - przepisy
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Babeczki waniliowe

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.gotujichudnij.fora.pl Strona Główna -> Ciasta
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
ojeek




Dołączył: 24 Sty 2010
Posty: 13
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Sob 14:31, 24 Kwi 2010    Temat postu: Babeczki waniliowe

TŁUMACZE WRAZ Z TŁUMACZEM GOOGLE WIĘC JAKOŚ SOBIE RADZIMY- PRZEPRASZAMY ZA DZIWNE ZESTAWIENIA SŁÓW Smile

Porcja na 12 babeczek

LUKIER
3 duże białka
1 szklanka cukru
szczypta soli
3 / 4 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Drobno startej skórki: 1 / 2 cytryny

BABECZKI
1 1 / 4 filiżanki uniwersalne mąki
1 / 2 szklanki drobno zmielone migdały
1 1 / 2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 / 4 łyżeczki soli
2 jajka
3 / 4 szklanki cukru
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 1 / 4 szklanki obranych cukinia, drobno startej

1. Rozgrzej piekarnik do 175 stopni C.

2. LUKIER: Połączyć pianę z białek, cukier, sól i ekstrakt waniliowy w misce żaroodpornej. Delikatnie umiescic ją na misce (lub garnku) z wrzącą wodą. mieszać w sposób ciągły , aż mieszanina jest ciepła i całkowicie rozpuści się cukier, 1 do 2 minut.

3. Zdejmij misce z wody. Przy użyciu ręcznych lub elektrycznych miksera z wysoko osadzonymi łopatkami, mieszaj aż mieszanina całkowicie wystygnie, błyszcząca i sztywna, około 7 minut. do Mieszanki dodaj skórkę z cytryny mieszaj gładko , uważać na grudki. ustawić w lodówce (co najmniej 30 minut), i w tym czasie robimy babeczki.

4. BABECZKI: umieść w centrum pieca linie 12-muffin- foremka teflonowa

5. W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i migdałami, W innym naczyniu, ubijaj jaja, cukier, soli i wanilii ręcznie lub mikserem około 4 minut. dodaj cukinie i na niskich obrotach, aż w pełni sie połączy

6. Dodaj suche składniki i na niskich obrotach, aż w pełni się połaczy, zgarniaj raz w dół do miski z łopatki podczas bicia. łyżką nakładaj na każdy środek środek około 1/3 foremki

7. Piec, aż wykałaczka włożona w centrum wychodzi czysta, około 20 do 25 minut, obracając w połowie pieczenia foremke. przełóż babeczki na stojak i niech całkowicie wystygną przed oblodzeniem lukrem. na koniec dodaj na wierzch lukier i obsyp lukrowymi , kolorowymi perełkami

GOTOWE!


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
czarna




Dołączył: 14 Kwi 2010
Posty: 4
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Sob 14:46, 24 Kwi 2010    Temat postu:

na pewno spróbuje je zrobić! dzięki ;]

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
gosiaaa4




Dołączył: 29 Sie 2010
Posty: 5
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Nie 16:02, 29 Sie 2010    Temat postu:

witam,może ktoś ma przepis na babeczki czekoladowe z płatkami owsianymi bo dzisiaj był odcinek ale za żadne skarby nie da się zzpamiętać wszystkiego

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Zona




Dołączył: 03 Kwi 2010
Posty: 18
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 16:12, 31 Sie 2010    Temat postu:

Przepis na ok. 12 -15 sztuk (w zależności od wielkości foremek)
Porcja: 200 kcal

1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki pełnoziarnistej
1/2 szklanki płatków owsianych
2 łyżeczki tartego cynamonu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
1 dojrzały banan, zmiażdżony
1/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
1/2 szklanki brązowego cukru, zmiażdżony
2 łyżki oliwy
2 jajka
1 i 1/4 szklanki maślanki
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub pół laski wanilii
2 łyżki chipsów czekoladowych

1. Rozgrzej piekarnik do 205 stopni Celsjusza. Włóż 12 papierków do muffinek na blachę.
2. Do miksera włóż: mąkę pełnoziarnistą, mąkę pszenną, płatki owsiane, cynamon, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i banana. Miksuj przez 2 minuty. Dodaj orzechy, sukier, oliwę, jajka i mleko i miksuj przez jeszcze 2 minuty na średniej prędkości. Dodaj ekstrakt waniliowy i miksuj do jednolitej konsystencji.

3. Używając łyżki do lodów – nałożyć porcje do bibułek muffinkowych – do ¾ lub 7/8 objętości. Posypując na wierzch po kilka czekoladowych chipsów (może też wrzucić do środka w ostatnich sekundach miksowania- ale musi być w dość dużych kawałkach). Piec w 205 stopniach Celsjusza przez 15 minut. Wyjąć upieczone z formy i ostudzić. Podawać zaraz po wystudzeniu.

Moje wszystkim smakowały, choć ja miałam wrażenie, ze trochę zbyt wyraźny jest posmak czegoś sypkiego, chyba sody oczyszczonej. Może dałam za dużo, więc uważajcie !!! Może to być też wina zamiany płatków owsianych na jęczmienne, ale to będę wiedziała dopiero przy drugim pieczeniu.... Czekam a wasze uwagi czy tylko mi nie wyszło, czy tez to czujecie...


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
oliVia12




Dołączył: 22 Paź 2012
Posty: 39
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 14:07, 08 Maj 2014    Temat postu: zrobione

Skorzystałam z przepisu, wielkie dzięki Smile trochę go zmodyfikowałam, dodając orzechy włoskie firmy: [link widoczny dla zalogowanych] od tej pory to mój tajemny składnik Smile

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
marta29




Dołączył: 09 Lip 2014
Posty: 20
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Nie 9:20, 13 Lip 2014    Temat postu:

Ja również korzytałam z przepisu i jest swietny Wink

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.gotujichudnij.fora.pl Strona Główna -> Ciasta Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin