 |
www.gotujichudnij.fora.pl gotuj i chudnij - przepisy
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
ojeek
Dołączył: 24 Sty 2010
Posty: 13
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Sob 14:31, 24 Kwi 2010 Temat postu: Babeczki waniliowe |
|
|
TŁUMACZE WRAZ Z TŁUMACZEM GOOGLE WIĘC JAKOŚ SOBIE RADZIMY- PRZEPRASZAMY ZA DZIWNE ZESTAWIENIA SŁÓW
Porcja na 12 babeczek
LUKIER
3 duże białka
1 szklanka cukru
szczypta soli
3 / 4 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Drobno startej skórki: 1 / 2 cytryny
BABECZKI
1 1 / 4 filiżanki uniwersalne mąki
1 / 2 szklanki drobno zmielone migdały
1 1 / 2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 / 4 łyżeczki soli
2 jajka
3 / 4 szklanki cukru
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 1 / 4 szklanki obranych cukinia, drobno startej
1. Rozgrzej piekarnik do 175 stopni C.
2. LUKIER: Połączyć pianę z białek, cukier, sól i ekstrakt waniliowy w misce żaroodpornej. Delikatnie umiescic ją na misce (lub garnku) z wrzącą wodą. mieszać w sposób ciągły , aż mieszanina jest ciepła i całkowicie rozpuści się cukier, 1 do 2 minut.
3. Zdejmij misce z wody. Przy użyciu ręcznych lub elektrycznych miksera z wysoko osadzonymi łopatkami, mieszaj aż mieszanina całkowicie wystygnie, błyszcząca i sztywna, około 7 minut. do Mieszanki dodaj skórkę z cytryny mieszaj gładko , uważać na grudki. ustawić w lodówce (co najmniej 30 minut), i w tym czasie robimy babeczki.
4. BABECZKI: umieść w centrum pieca linie 12-muffin- foremka teflonowa
5. W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i migdałami, W innym naczyniu, ubijaj jaja, cukier, soli i wanilii ręcznie lub mikserem około 4 minut. dodaj cukinie i na niskich obrotach, aż w pełni sie połączy
6. Dodaj suche składniki i na niskich obrotach, aż w pełni się połaczy, zgarniaj raz w dół do miski z łopatki podczas bicia. łyżką nakładaj na każdy środek środek około 1/3 foremki
7. Piec, aż wykałaczka włożona w centrum wychodzi czysta, około 20 do 25 minut, obracając w połowie pieczenia foremke. przełóż babeczki na stojak i niech całkowicie wystygną przed oblodzeniem lukrem. na koniec dodaj na wierzch lukier i obsyp lukrowymi , kolorowymi perełkami
GOTOWE!
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
czarna
Dołączył: 14 Kwi 2010
Posty: 4
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Sob 14:46, 24 Kwi 2010 Temat postu: |
|
|
na pewno spróbuje je zrobić! dzięki ;]
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
gosiaaa4
Dołączył: 29 Sie 2010
Posty: 5
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Nie 16:02, 29 Sie 2010 Temat postu: |
|
|
witam,może ktoś ma przepis na babeczki czekoladowe z płatkami owsianymi bo dzisiaj był odcinek ale za żadne skarby nie da się zzpamiętać wszystkiego
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Zona
Dołączył: 03 Kwi 2010
Posty: 18
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Wto 16:12, 31 Sie 2010 Temat postu: |
|
|
Przepis na ok. 12 -15 sztuk (w zależności od wielkości foremek)
Porcja: 200 kcal
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki pełnoziarnistej
1/2 szklanki płatków owsianych
2 łyżeczki tartego cynamonu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
1 dojrzały banan, zmiażdżony
1/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
1/2 szklanki brązowego cukru, zmiażdżony
2 łyżki oliwy
2 jajka
1 i 1/4 szklanki maślanki
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub pół laski wanilii
2 łyżki chipsów czekoladowych
1. Rozgrzej piekarnik do 205 stopni Celsjusza. Włóż 12 papierków do muffinek na blachę.
2. Do miksera włóż: mąkę pełnoziarnistą, mąkę pszenną, płatki owsiane, cynamon, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i banana. Miksuj przez 2 minuty. Dodaj orzechy, sukier, oliwę, jajka i mleko i miksuj przez jeszcze 2 minuty na średniej prędkości. Dodaj ekstrakt waniliowy i miksuj do jednolitej konsystencji.
3. Używając łyżki do lodów – nałożyć porcje do bibułek muffinkowych – do ¾ lub 7/8 objętości. Posypując na wierzch po kilka czekoladowych chipsów (może też wrzucić do środka w ostatnich sekundach miksowania- ale musi być w dość dużych kawałkach). Piec w 205 stopniach Celsjusza przez 15 minut. Wyjąć upieczone z formy i ostudzić. Podawać zaraz po wystudzeniu.
Moje wszystkim smakowały, choć ja miałam wrażenie, ze trochę zbyt wyraźny jest posmak czegoś sypkiego, chyba sody oczyszczonej. Może dałam za dużo, więc uważajcie !!! Może to być też wina zamiany płatków owsianych na jęczmienne, ale to będę wiedziała dopiero przy drugim pieczeniu.... Czekam a wasze uwagi czy tylko mi nie wyszło, czy tez to czujecie...
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
oliVia12
Dołączył: 22 Paź 2012
Posty: 39
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Czw 14:07, 08 Maj 2014 Temat postu: zrobione |
|
|
Skorzystałam z przepisu, wielkie dzięki trochę go zmodyfikowałam, dodając orzechy włoskie firmy: [link widoczny dla zalogowanych] od tej pory to mój tajemny składnik
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|